tisdag 14 juni 2011

Försäkringskassan

Börjar med att besvara en fråga från en bloggläsare;

Joel har resurs på dagtid som är med honom på Ballongen 2 dagar i veckan 8.30-14. Övriga dagar är resursen med på den ”vanliga” förskolan. Jag tycker det fungerar bra och han verkar accepterad av alla. Barnen ropar alltid på Joel när han kommer på mornarna och verkar tycka det är kul och spännande med alla hans hjälpmedel. De är ganska frågvisa men när de fått svar så säger de oftast bara –Jaha. Och sedan springer de iväg och leker igen.

Jag är mer orolig hur det kommer bli när han börjar skolan. Tack och lov är det ett år kvar på förskolan, orkar inte tänka på skolval riktigt ännu. (ska han gå i ”vanliga” skolan med resurs eller i anpassad skola för rörelsehindrade och då utan resurs. En fråga att ta tag i om ett halvår antar jag!?)

Äntligen svar från Försäkringskassan vad gäller ansökan om assistansersättning som vi skickade in 8 december 2010. Drygt 6 månader för att få ett svar, bra jobbat försäkringskassan.
Vi har fått ett förslag till beslut som vi absolut kommer att lämna in synpunkter på. Försäkringskassan anser att Joels grundläggande behov uppgår till 19 timmar och 15 minuter per vecka. För att ta ett exempel så har de räknat ut att Joels samtliga måltider per dag berättigar till ett behov på totalt 5 minuter assistans!!! Va??? Det tar 5 minuter varje måltid att bara få han till stolen och spänna fast han ordentligt i midjan och fötterna så att de inte sprätter iväg när spasticiteten slår till.

Det grundläggande behovet måste uppgå till minst 20 timmar per vecka för att de ens ska räkna med de övriga hjälpbehoven. Försäkringskassan tar kostnaden om det är mer än 20 timmar i grundläggande behov och är det färre timmar så tar kommunen kostnaden. SJÄLVKLART gör försäkringskassan allt för att slippa kostnader och då kan man ju som sagt laborera med tiden för varje hjälpbehov som att bara godkänna 5 minuter totalt för samtliga måltider på en hel dag. HUR skulle det gå till att Joel skulle klara sig själv för övrigt under en måltid?

Om Försäkringskassan skulle godkänna totalt 12 minuter hjälp vid måltider på en dag istället för 5 minuter skulle de ticka över 20 timmar per vecka totalt i hjälpbehov vilket skulle innebära att Försäkringskassan skulle få ta kostnaderna samt att övriga hjälpbehov också skulle räknas med.
Det står att viss del av hans hjälpbehov ingår i föräldraansvaret och det kan jag väl hålla med om men Joel behöver hjälp all vaken tid. Han behöver inte aktiv hjälp varje minut under dagen men någon måste alltid finnas till hands.
Det är lite märkligt också att man inte tar hänsyn till min sjukdom när man hänvisar till föräldraansvaret.

Jag känner att jag inte orkar ta tag i detta utan har lämnat över ärendet till vår jurist på Assistansia. Synpunkterna ska vara inne senast den 22 juni så fortsättning följer.

12 kommentarer:

Berit sa...

Det är mycket jag undrar när jag läser detta. För att PÅ MINUTEN kunna komma fram till exakt rätt tidsåtgång avs. hjälpbehov krävs en tidsstudie d.v.s. att handläggaren på FK är med och studerar på plats hur lång tid olika moment tar. Har de varit ute hos Joel på plats eller är beslutsförslaget en ren skrivbordsprodukt byggd på gissningar?
Om handläggaren ser som sin främsta uppgift att "banta" minuter för att slippa kostnad så tycker jag att det är cyniskt. Det som självklart ska styra är en ärlig och verklighetsförankrad bedömning av stöd/tidsåtgång utifrån Joels behov. Allt annat är ju bedrägligt!

Anonym sa...

"Lustigt" också att dom har fått ett halvår på sig att lämna ett svar till er men ni får bara en dryg vecka på er att lämna era synpunkter till dem?!

Lycka till med allt!

/Malena

Anonym sa...

Blir så matt!! Dessa strider man måste ta hela tiden!! Själv håller jag på att samla kraft för en rond med kommunen i höst, vill att Emma ska vara på kvar i förskolan ett år till.
Skickar styrkekramar!! //Petra

Anonym sa...

Hej vännen,
Man blir ju galen när man hör hur Försäkringskassan slingrar sig! Helt otroligt! Krama om grabbarna och maken från mig! Och tack för i lördags! Tina L

Humlamamman sa...

Vad ska man säga??? F-kassan är
ett stort kapitel för sig. Kämpa för er rätt!!

Kram
Susanne

Zooskötare / Zoo keeper sa...

Jag blir så ledsen av att läsa om hur försäkringskassan håller på, kan handläggaren sova på nätterna? Hoppas det blir rätt till slut!
:-))) från Zookeeper

mia sa...

Visst jobbar dom på bra.... tänk om nu då ni skulle vara sjuka....eller om inte mormor o morfar eller nått i den stilen kan...vilket man som förälder alltid frågar först i vanliga fall. Då ska i princip joel fixa maten själv..... Hallå eller.
Håller alla tummar...
Kram Mia

Helene sa...

Har tyvärr också haft mycket kontakt med fk både med min bröstcancer och för min cp skadade dotter som är 13 år. Har aldrig sökt assistans timmar för henne men vi bor i stockholm och min dotter gick på stadshagen(liknande ballongen)och går nu i skanskvarnsskolan i Årsta i en klass för rörelsehindrade. Vi väntade ett år extra innan hon började skolan. Om du undrar något om skolval eller så får du gärna höra av dig Följer din blogg och känner igen mig med en hel del du skriver om.

hejje1@gmail.com

Helene i stockholm

Sister Moonshine sa...

Nog är det väl märkligt att Försäkringskassan, som är till för oss medborgare i Sverige, är den myndighet som allra mest får kritik för att den istället motarbetar oss sjuka, föräldrar, pensionärer, bidragssökande. Tänk om de istället skulle göra sitt jobb. Att fördela de skattepengar vi betalar in för att åtnjuta det vi har rätt till. Jag är arg och besviken för din sons skull och din familj. Hoppas det ordnar sig. I slutändan är det ju annars Joel som får lida. Omänskligt är vad det är.

Kramar till er alla

/Åsa

Anonym sa...

Försäkringskassan! Vem orkar med den myndigheten. Klokt att ta juridisk hjälp direkt!

Anonym sa...

Alla som sökt assistans har nog liknande upplevelser som de du beskriver. Att man behöver hjälp att sitta i stolen, skära maten osv räknas inte med. Det är bara om man inte kan föra maten till munnen själv som tiden tickar. Det innebär att personer med t ex autism inte får någon assistans alls för måltider trots att en sån person kan svälta ihjäl i ett kök fullt med mat eftersom han inte kan ta fram och lägga upp maten. En kompis till Joel som är VUXEN fick avslag på assistans 2 tim per dag för han kunde ju ringa "någon" om han behövde hjälp. Undrar vem någon är?? En kille som behöver hjälp hela tiden.
Hoppas ni får rätt när ni överklagar. vi har faktiskt fått det och har idag en bra assistans. Ang resurs i skolan så får ju Joel en elevassistent även om han går i RH-klass. Då är det en i gruppen. I en integrerad klass får han antagligen en personlig resurs. Förstår din oro, men jag tycker att skolan varit bra för min Joel.

Kram Maria

LenaC sa...

Fy va arg jag blir på FK jag jobbar mot dom varje dag!
Det stjäl så mycket energi att reta sig på hur fel det blir !
Bra att lämna till juristen, hoppas på ett snabbt svar denna gång, och hoppas det blir jättebra!
Kram Lena