torsdag 28 april 2011

SAH, sjukhusansluten hemsjukvård


Idag har jag haft besök från Hemsjukvården för första gången. ASIH brukar det heta men här på Värmdö heter det SAH, sjukhusansluten hemsjukvård. I mitt stilla sinne så låter det lite bättre än ASIH, Avancerad sjukvård i hemmet så min fundering var ju självklart då att det var en ”lättare” sjukvård när det hette SAH istället för ASIH men så var inte fallet tyvärr. De berättade att det finns 17 olika förkortningar för detta i Sverige och att alla förkortningar innebär samma vård.
Det är inte vården jag säger nej till men det känns så definitivt på något sett. SÅ sjuk är jag väl inte? Eller, jo visst är jag jättesjuk vissa dagar men vissa dagar är jag ju också hur FRISK som helst. Även om dessa dagar inte är lika ofta som tidigare.

Efter att ha haft läkare och sköterska här så känns det ändå ganska bra då det finns ett journummer 24 timmar om dygnet och jag tror att det känns bra även för Jörgen att de kan komma med ganska kort varsel om det blir något akut. Det är ju inte så att jag behöver använda dem om jag mår bra utan bara om något inträffar eller som nu när jag är lite morfinhög vid inställning av morfindosen. Då kan det vara bra att de kommer hem och tar prover eller exempelvis ger mig min skelettmedicin via dropp en timme istället för att jag ska ta mig till vårdcentral eller sjukhus. De har även en stödenhet med kurator, sjukgymnast och arbetsterapeut.

På måndag kommer de hem hit igen för att stämma av när jag fått smälta det hela lite. De ska också fylla i mina medicinlistor inför min rehab på Mösseberg 8-20 maj.

Under eftermiddagen har jag varit på Bröstcancerföreningen på gruppsamtal. Jag har missat 2 gånger tidigare så det kändes bra att jag kunde ta mig dit idag. Sista delen satt jag dock i en ”divan” lite halvflummig men vi är alla i samma sits där och alla har förståelse. Maria kom och hämtade mig efter samtalet och körde hem mig. Tack Maria!

Kärleken finns inte i den andra, den finns i oss själva;
det är vi som väcker den.
Men för att kunna väcka den behöver vi den andra.
(Paulo Coelho)

Uppdatering på bostadsanpassningen. Redo för att gjutas platta nu;

10 kommentarer:

strömmas sida sa...

Hej

Jag har följt din blogg ett tag och nån gång skrivit en kommentar till dig. Har inte fattat hur du har orkat och hunnit med allt du haft runt dig och varit full av beundran och förvåning. Hur i hela fridens namn orkar du med allt du fixat och gjort och inte tänkt på dig själv alls?
Det är så bra att läsa att du börjat få hjälp och lite avlastning nu. Du kan ju då släppa lite och tänka på dig själv och få välbehövlig vila. Omän jag självklart inte för en sekund kan ens föreställa mig ditt liv.

Mina varma tankar från Östersund

Ingrid

Anonym sa...

Hej Elisabeth!
Jag håller som vanligt tummarna för dig, och önskar dig och dina killar en härlig Valborgs-helg!

Stor kram, Hanna (i Gustavsberg;)

Berit sa...

Kortfattat kan jag säga att den avancerade hemsjukvården frigör en massa väntetid och restid för mig. Jag får den mesta hjälpen hemma och kan använda min tid till roligare saker. Dessutom har MOH som det heter här i Falun, ett nära samarbete med onkologen. De brukar vara med vi läkarbesöken och håller reda på allt som händer mig. De är fantastiska och allt sker på mina villkor. Hoppas du också får goda erfarenheter av SAH.

Kram!

Malin sa...

SAH låter väl inte så illa. Till mig kommer palliativa teamet. Det låter verkligen som vård i livets slutskede. Men jag tycker det fungerar bra. Förutom att de byter läkare hela tiden. På tisdag ska jag träffa 3:e på ett halvår.

Skönt att slippa vänta 2 timmar på att sjukvårdsrådgivningen ska ringa upp om något händer på kvällar eller helger. Och för mig har det alltid varit då jag blivit sämre. Trygghet för anhöriga också.

Anonym sa...

Jag vet att detta är en svår fråga men finns det inget att göra för att du ska överleva.Tänker på dig varje dag. Kram från en bloggläsare Petra

Anonym sa...

Skönt för dig att komma i väg till Mösseberg!Hörde att du kommit i väg på yogan i dag, vad bra:) Kram Annika

Anonym sa...

Hej Elisabeth!

SAH i Nacka är suveräna! Vi hade ju dem hos oss i 1,5 år. Vår favvosköterska heter Mona. Du kommer säkert att träffa henne. Världens bästa.

Kram Nina (Rattys änka)

Anonym sa...

SAH = Soul And Hart
Man kan väl bestämma själv vad det ska betyda ;)

Nu är det i alla fall nedräkning för min del. Tre dagar kvar till en härlig drabbning med fina vänner.

Kraming!
/Gitt

Anonym sa...

Fokus på att hitta rätt dos av alla piller så smärta och monster håller sig långt borta. En dag i taget, du är fantastisk!

<3 Kram <3
Maria

Anonym sa...

Hej!
Vill bara säga "Jämtlandstriangeln" är som att gå på avenyn, massor med folk. Det gäller att hålla till höger.

Trevlig Valborg hoppas hoppas du får må bra länge!