tisdag 27 mars 2012

Joels assistentbolag

Joels assistenbolag Humana (tidigare Assistansia) har lagt upp ett minirepotage om Joel när han var på sin sista simskolelektion för terminen.
Han har gått på simskola tillsammans med "vanliga" gående barn och det har fungerat mycket bra.

Under åren har Humanas jurister hjälpt många familjer att ansöka om assistans och idag är ungefär hälften av våra kunder barn och ungdomar. Häng med Emil Ekström, jurist på Humana, och möt en av dem, Joel 6 år från Stockholm, en vanlig dag på simskolan.

cid:FABE1298-33B7-4B57-AE5D-A21572992931.jpg

Utifrån simhallen på Gustavsbergsbadet hörs ett lugnt kluckande när de sista badgästerna lämnar plats för simskolan. Inne i omklädningsrummet ligger Joel, 6 år, på rygg på en gul flytkropp i skumplast. Medan han får hjälp av sin assistent Malin att dra på sig badshortsen frågar jag om det är roligt med simskola.   
- Eller hur? Man måste ju gå hundra gånger, svarar Joel och låter mig förstå att dumma frågor inte kommer att få enkla svar.
Jag försöker byta spår och frågar hur det fungerar med assistenterna.
- Inte bra, säger Joel. Sen smilar han och kittlar Malin som nog förstår att han är rätt nöjd egentligen. Malin fick jobbet som en av Joels assistenter i september 2011. Hon tycker att det är kul att man får hänga med på alla Joels aktiviteter. Tillsammans har de hunnit med Disney on Ice i Globen, Smurfkryssning, discobowling och till och med fått träffa Ville Viking.
- Det är verkligen ett omväxlande och roligt jobb med alla aktiviteter, säger Malin.
På vägen ut till bassängen tränar Joel på att gå med hjälp av Malin som stödjer och håller honom under armarna. Först är det upprop, sedan återsamling vid bassängkanten. Det är avslutning och eftersom det är sista dagen så ska det klädsimmas. De flesta av barnen verkar överens om att det kan bli svårare att simma med kläder på. Simskolelärarna tar det inledande kaoset med lugn. Någon ropar ivrigt att han vill ”hoppa granat” och någon är kissnödig. Efter några minuter har hela klassen kommit i ordning. De inledande övningarna går som smort. Vid ryggsimmet splittras gruppen upp något. Det är inte lätt att veta vart man är på väg när man ligger på rygg. Joel och Malin samarbetar vant och hittar rätt utan problem.

cid:9969A8FD-10F2-415E-960E-2286662A2E61.jpg


Malin ger stöd och styr. Joel glider målmedvetet fram och tillbaks. Det blir till och med tid över att vinka till pappa Jörgen eller "farsan Baloo" som Joel kallar honom, som sitter och fikar utanför. Om han ska hålla på och simma runt flera varv så ska farsan åtminstone kolla på!
Tolv barn blåser bubblor allt vad de kan när de korsar bassängen och när de väl hittat flytet så fortsätter de bubbla så länge de orkar. Den sista övningen är att fiska upp en ring från botten och när det är fixat med hjälp av Malin så får Joel diplom för genomförd simskola.
Efter simskolan blir det en snabb fika med farsan Baloo som gratulerar till diplomet.

cid:49D95047-109F-4FB7-94C6-66BAF688019E.jpg
Efter att ha fått i sig lite fika berättar Joel att förutom simning så gillar han att spela hockey på sitt tv-spel.
- Jag är duktigast i familjen på det.
Bakgrund & fakta
- Familjen anlitade Humana för hjälp med ansökan och i juli 2011 beviljades Joel personlig assistans.
- Det finns ingen nedre åldersgräns för att få personlig assistans. Ett barn med funktionsnedsättning ska kunna leva så likt barn i samma ålder utan funktionsnedsättning som möjligt. Det är därför möjligt att söka personlig assistans även för små barn men det är bara de hjälpbehov som går utöver vad som är normalt för barn i samma ålder som ska tillgodoses med assistans.
- Som förälder till ett barn med personlig assistans har du rätt att bestämma vem som ska arbeta som assistent. Du kan även välja att själv arbeta som personlig assistent åt ditt barn.
- Ungefär hälften av Humanas 1800 kunder är barn.
Länk till Humana och detta repotaget; Personlig assistans på Humana

6 kommentarer:

Anonym sa...

hej :)
kollade på kanal 5:s hemsida på sofies änglar nyss och tårarna sprutade och jag känner mig ledsen än:( fy vad jag hatar sjukdomar! ni verkar vara en sån fin familj och ändå lyckliga trots det ni går igenom<3

Anonym sa...

Sverige är riktigt bra på det här. //Irene

Malin sa...

Fint reportage om Joel! Tyvärr kan jag inte se bilderna.
/ Malin

annika sa...

Ett jätte bra reportage om Joel och hans assistent. Så skönt att det funkar!
Bilderna finns på länken och vilken glad unge du är Joel, fortsätt med det!

Kram till en go familj!

/annika

Anonym sa...

Va kul att ni har Humana Assistans, jag jobbar själv som assistent på humana fast i Göteborg, trivs jättebra med dom, o jag får säga att när jag såg Sofias änglar när ni va med, så tycker jag du o din familj är otroliga att ni orkar kämpa, Ha det så jättebra du bara kan ha det massa kramar från Therese i Göteborg

Anonym sa...

Jag ville bara sända er alla en stor varm bamsekram & säga att ni alla finns i mina tankar.