torsdag 1 september 2011

Ny behandlingsplan, röntgen och operation

Några dagar sedan jag skrev och det har hänt en hel del sedan dess.
Vi kom hem i måndags natt från Spanien, landade vid midnatt och kom i säng klockan 03. På tisdagen hade jag fullt schema framför mig som skulle börja med provtagning på Södersjukhuset klockan 10, därav kände jag att de få timmar jag kunde skrapa ihop innan familjen vaknade var väldigt viktiga.

05.30 ringde SAH hemsjukvården!!!??? De hade försökt ringa mig på mobilen sedan 03 men den var självklart på ljudlöst då jag VILLE SOVA!!
Jag blev helt skogstokig på att de ringde på hemtelefonen och väckte HELA familjen. (Stora killarna har telefoner på sina rum så det ringer där inne också... men det är ju sällan det ringer på hemtelefonen och då också på omänskliga tider.)
Från början hade jag fått en operationstid på Nacka klockan 9 och då skulle de behöva ta prover på mig när jag kom hem mitt i natten. När jag sedan fick en operationstid på Radiumhemmet klockan 14 på tisdagen så strök de operationstiden på Nacka. Det var SAH själva som strök operationstiden och därmed också provtagningen på natten. Provtagningen skulle istället tas på förmiddagen vid 10 på SÖS eller KS.
HUR kan det ligga kvar i deras system att de ska komma till mig mitt i natten?
Joel vaknade och somnade inte om, Isac somnade om på soffan, jag och Jörgen kunde väl ligga och dra oss en timme men sedan var det full fart.
Adam till skolan, Joel till förskolan och Isac packade för övernattningsläger på Möja tisdag till onsdag.

Pernilla mötte upp mig på SÖS på provtagningen. Hon skulle också ta prover. Sedan gick vi ner till röntgen. Där började jag med Magnetröntgen av hjärnan som tog nästan 1,5 timme, och efter det gjorde jag slätröntgen av halsryggen.
Det kändes bra att ha lite stöd med sig. Magnetröntgen är aldrig trevligt och det känns bra att veta att det finns någon utanför.
Efter röntgen gick vi till min kontaktsjuksköterska för att få svar på proverna så jag visste om det var ok att genomföra operationen klockan 14.
Proverna var bra och Åsa, Pernilla och jag åkte till Solna med en liten mellanlandning i Hagaparken med promenad som tidsfördriv. (jag fick varken dricka eller äta 4 timmar innan operationen)

Åsa släppte av Pernilla och mig vid Radiumhemmet, KS. Prick 14 var det dags för operation och jag hade fått mig en hutt valium och en alvedon som lugnande. Jag som var så trött somnade på operationsbordet.... Jag vet att jag hörde dem säga att "patienten sover". Jag har minneslucka från hela operationen trots att jag inte var sövd. Jag har inget minne av att jag har gått in eller ut i operationsrummet.
Här har Pernilla tagit en bild på mig när jag äter macka efter. Vem har satt på mig mössan?? (Inget minne av det heller)
Port a carten är i alla fall på plats nu äntligen.

Nu är nästa större grej i min kalender TVpucken i Värmland i nästa vecka. Adam spelar i Stockholms första lag och är Assisterande lagkapten. Förhoppningsvis går de vidare från gruppspelet och då kan man se matcherna när de sänds i SVT nästa helg. Håll tummarna.
Adam, Stockholms Tv puckslag RÖD;

Idag har jag och Jörgen varit hos min onkologläkare och fått svar på punktionen och bukröntgen som gjordes innan resan. Knölen i halsen var bröstcancer som väntat och den är fortfarande hormonkänslig.
Bukröntgen visade på lite fler svullna lymfkörtlar vid bröstbenet och två stycken i levern hade vuxit med ytterligare en halv centimeter. Skelettet står still.
Med detta resultat bestämdes det att jag ska byta behandling till Taxener en gång i veckan med start veckan efter TVpucken.
Jag vet inte riktigt hur jag känner. Tråkigt att det fortsätter öka men ändå känns det bra att få starta med något nytt som för hoppningsvis kan bromsa skiten.

När jag kom hem hade jag fått brev från Cancer och Allergifonden som jag ansökt bidrag från och de hade beslutat att ge mig ett bidrag till "personlig rehabilitering på hälsohem inom Sverige". Jippi, det kan jag inte få för mycket av. I mitt galna liv behöver man ibland en paus för att orka. Det är jobbigt att vara sjuk och ändå leva ett "vanligt" liv.

Ytterligare en rolig grej var att jag fått mail från Bonnier som lät meddela att jag är en av tjugo som är nominerade till Årets Bloggmamma 2011. What??
Vem har anmält mig till detta? Är det Gitt min kompis som fick mig att börja blogga? Någon som vill ge sig till känna?

Sorgen och glädjen går hand i hand.
Medgången gör mig trygg och stark och ger mig kraft att stötta den svagare,
motgången formar mig till en ödmjukare människa som inte tar allt för givet.

Några rader från boken Trösterikt.


21 kommentarer:

Anonym sa...

1) Jag är helt oskyldig. Helt ärligt. Puss och grattis!
2) Ingen blir gladare än jag få träffa dig på lördag.
3) Kommer aldrig sluta förundras över din livsgnista.
4) Du anar inte hur glad jag är att jag fått lära känna dig.
5) DU ÄR BÄST, fina du.

Kramar om.../Gitt

Anonym sa...

Underbara rader från "Trösterikt ", dom berör !!

Du är ju världens bästa mama på alla plan !!! Nu har jag röstat på dig.

Många kramar Åsa L

Anonym sa...

Röstat på dig!!
HÅLLER TUMMARNA

Berit sa...

Nu är du både påröstad och påhejad av mig också! Lycka till! :)

Anonym sa...

Du är en fantastisk Mamma och kvinna så självklart ska Du vinna ! Jag röstar på dig. Följer din blogg och tycker du är en underbart härlig tjej som kämpar mot sjukdomen , helt enkelt bäst!
kramar
Camilla

Anonym sa...

Oj vad roligt att du är nominerad! klart du ska vinna det!
håller tummarna för Adam att det går bra så man får se honom på tv!

//Grannen Peter

Anonym sa...

Oh, va härligt att läsa att du kunde slappna av och njuta av tiden i Spanien utan sjukbesök! Håller tummarna för Adam och laget i helgen.

Det är nog många som är skyldiga till nomineringen. Nu har jag röstat!
Kramar från Tina L

Anonym sa...

Du är bara såå lätt att tycka om, Elisabeth! Du har en underbar inställning till livet och en förmåga att blanda surt med sött!
Jag får sån energi av att läsa din blogg och du gör mig glad! Jag tänker: Kan du som har det så tufft med canser, smärtor, massor med behandlingar, familjen, ombyggnationer, papper som skall fyllas i i tid och otid, anökningar som skall göras etc Ja, då kan jag!!
Du har en förmåga som få förunnat har, Elisabeth!!
Massor med kramar från Laila (en bloggläsare)som önskar dig lycka till med kommande behandlingar och Adams kommande framgångar

Anonym sa...

Roligt att ni hade en lyckad resa till Spanien! Vilka vänner du har :)

Jag har röstat och håller tummarna både för dig och Adam så klart!!

kram Tiina

Jenny sa...

Åh, vad du får va med om. Jag förstår verkligen att du blev skogstokig när du blev väckt, fastän du hade kunnat få sova flera timmar till. Hoppas att din nya venport ska fungera bra!! Kramar Jenny

Anonym sa...

Det kan vara jag som är den skyldige för jag anmälde ju dig till Årets Mamma men hänvisade till din blogg för att dom lätt skulle få sig en uppfattning varför just du skulle vinna hela skiten :) .
Ps Jag har röstat nu iaf Ds
Hejja Adam , och lycka till !!!!
Kram Janna

Anonym sa...

Hej,
Som sagt, det är nog många som har nominerat dig! Du är en underbar kvinna som delar med dig av ditt liv, både upp- och nedgång, familj, cancer, känslor osv. Självklart beundrar dina bloggläsare en så stark kvinna som du och som dessutom lider av en fruktansvärd sjukdom men som ändå är en underbar mamma till sina barn med allt vad det innebär!
Kram från bloggläsaren Eva

Anonym sa...

Hej Vännen! Välkommen hem! Såg ut som du fått en välbhövlig paus. Hoppas det känns som en paus nu när du kommer till skogen också. Våra telefoner är helt pajj! Vi nås på Niklas mobil 070-3355496.
Skönt att operationen gick bra o att du kan komma med. Kram Helene

Anonym sa...

Hej vännen min,
Fina rader på slutet som berör, det ligger mycket sanning i orden.
Det skall bli jättespännande att följa Adam i nästa vecka, och jag vill verkligen se honom på TV nästa helg.Jag håller tummarna !! Till alla Elisabeth´s bloggläsare: Nu ser vi till att Elisabeth tar hem MAMA blogg pris, en gång för alla ! Ses imorgon vännen ! KRAM Jenny

Anonym sa...

Rösta och klart:)
Kram Annika

Lena C sa...

Tycker det känns bra att du får lite ny medicin!
Nu tar vi dom jäklarna! Härliga du, du måste vinna jag har röstat ! Håller också tummarna för Adam!
Njut av helgens väder det känns som det kommer bli riktigt bra. Massa kramar till dig /Lena

Anonym sa...

Har såklart röstat på dig, du fantastiska mamma och människa! :) Kramar från Hanna i Malmö

Marie sa...

Självklart har jag också röstat på dej! Lovar att även hålla tummarna för Adam-vilken grej det är alltså!
KRAM!!!!

ia sa...

Måste bara fråga en sak. Du fick ju cancern 97 och sen har du ju skaffat 2 barn efter det då du visste att du hade cancer, varför det?

Maria sa...

Ia, din fråga om varför Elisabet skaffar flera barn var väl i naivaste laget! Du förstår, det finns människor som, oavsett vad som händer i morgon, älskar livet.
Hur mycket vet du själv om din egen morgondag Ia? Cyklr du med hjälm? Har du broddar när du är ute på hal is? Åker du bil? Händer det att du köper en resa med flyg någonstans? Vet du vad du stoppar i dig? Har du full koll på vad just dina gener har för överraskningar i beredskap åt dig, i morgon, eller om 10 år?
Nä, tänkte väl det.
Ingen av oss vet vad som händer i morgon. Elisabet har fått en hint... Det har varken du och jag fått. Ändå sätter vi barn till världen!

Anonym sa...

det är nog ganska många som innerst inne tänker som "ia" gör. Jag tror inte att hon menar något illa.