måndag 9 maj 2011

Onkologisk rehab 12 dagar

Ett dygn har jag nu varit här. Allt känns under kontroll men mina förväntningar kastades omkull när jag kom hit. Jag hade hört att Mösseberg skulle vara mycket finare än Alfta rehab där jag var förra våren. Rummet var typ i samma skick som på Alfta. Här har man dock egen TV på rummet vilket är ett plus, samt att man har en egen balkong. Det är dock den sunkigaste balkong jag någonsin skådat och den är i stort behov av renovering, likaså rummet behöver renoveras omgående. (Men jag ska inte klaga, det är helt ok, det var mina förväntningar som var för höga.)Maten är bra här men kan inte jämföras med Alftas nyttiga kök. Pool och SPA delen är tvärtom SÅ mycket fräshare här på Mösseberg än på Alfta. Så allt har sina för och nackdelar.
Mitt rum;

Min Balkong;

Omgivningen är underbar och anläggningen ligger väldigt naturskönt på sluttningen på Mösseberget. Det finns många gångvägar och stigar man kan promenera och utsikten är häpnadsväckande. (Jag har i och för sig min balkong i norrläge upp mot berget och kvällssol.) Djurlivet med allt fågelkvitter är som balsam för skälen. Jag har sovit med öppen altandörr i natt och förutom allt fågelkvitter så är det tyst i övrigt.
Utsikt från min balkong;

Idag har det varit välkomstmöte för oss hela rehabgruppen. Det är en väldigt blandad grupp och jag känner att jag stängt av större delen av gruppen och kommer att helt fokusera på mig själv. Jag har inget behov att ta massa nya kontakter. De jag känner lite samhörighet med är 5 tjejor som jag var ute och promenerade med igår. De är alla i 40-45 års åldern.(De är dock "friska" från sin bröstcancer och ska tillbaka ut i livet.)
Sedan är det 8-10 pensionärer (några av dem en bra bit över 80 år, kanske att någon till och med är över 90!) som jag inte har riktigt koll på vad för slags rehab de är här på. Några har nog cancer eller har haft men någon har "bara" bytt ut någon höftled. Och några kvinnor har lymfödem. Väldigt blandad grupp alltså.

Jag har träffat läkare, sjuksköterska och sjukgymnast idag på mitt individuella schema och sedan har jag haft vattengympa på eftermiddagen.
I morgon har jag "sköna rörelser i vatten" på morgonen innan frukost och träff med sjukgymnasten igen. I morgon eftermiddag får jag ett nytt individuellt schema och där vet jag att de även ska lägga in samtal med diankonissan här på Mösseberg. Samtalsgrupp har jag sagt ifrån mig då det inte finns någon här i min ålder och med min diagnos.

Idag före lunchen så tog jag med mig mina scheman och la mig i grässlänten en stund. SÅ SKÖNT! Detta är rehabilitering!!

Jag passade på att ringa hem till Jörgen och även till mamma. Jörgen lät meddela att han lämnat in vårt guld nu. (från guld i byrålådan till pengar i handen...) Jag har rensat mina gamla guldsmycken och sådant jag fått ärva av min farmor. Jag använder aldrig guld och har ingen dotter som kan ärva efter mig så jag har varit på väg i flera år att lämna in det och NU så äntligen gjorde Jörgen det idag. För 2 armband med lite berlocker, 2 halsband, 3 ringar och några örhängen fick vi 10000,-!!!!

Efter middagen tog jag en liten kvällspromenad i villaområdet intill på 2km och det kändes som om det var en kväll i juni, en ljummen sommarkväll. Det doftade nyklippt gräs och återigen alla fåglar som kvittrade. Man ser att det har slagit ut mer här nere i Falköping än hemma i Stockholm och gräsmattorna är riktigt gröna och spireorna blommar.

I går kväll efter middagen gick jag tillsammans med 5 andra bröstcancertjejor. Vi bestämde inte hur långt vi skulle gå innan utan vi knatade bara på och ena tjejen hade på sin GPS i Iphonen och det visade sig att vi gick närmare 6 km!! Vi var ute en timme och precis som ikväll så var det helt underbart väder igår också.
Utsikten över Falköping;

Det är brant att ta sig upp och ner till "platån". Efter 6 km på platån SKREK mina knän när jag skulle ta mig ner de sista 500 meterna tillbaka till hotellet. Att gå platt är inga som helst problem men sedan nedför.... ingen barnlek;

Just nu sitter jag och bloggar på min lilla balkong endast iförd yogabyxor och en t-shirt och klockan är 21.30. Men nu börjar det bli kyligare så jag tror jag flyttar in och avslutar detta inlägg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Elisabeth,
Vad härligt att ni fick loss lite slantar för guld som ändå bara ligger och "skräpar". Nu kan ni ju göra något roligt tillsammans istället!

Jag förstår om du vill "foka" på dig själv där, och inte knyta så mycket nya kontakter. Jag blev lite förvånad över att det inte var andra som är i samma sits som du, trodde man försökte tajma sånt lite men det kanske inte är så lätt i praktiken som i teorin. Men vem vet, kanske är det ändå någon som du klickar extra med, även om ni är olika drabbade.

Önskar dig hur som helst sköna, bra och avkopplande dagar. Ta hand om dig!Varma kramar Hanna, G-berg

Nene sa...

Njut av att ta det lugnt!
Kram

Anonym sa...

Hej Elisabeth, Det är första gången jag skriver här. Jag hoppas att allt går vägen för dig och att du får vara länge, länge med din familj.

Jag har en fråga: Dom du skriver om som har lymfödem, är det som dom har fått i samband med cancern?

Hälsningar
Birthe
Hälsningar
Birthe

Jag är Elisabeth sa...

Birthe, Självklart har en del bröstcancerpatienter problem med lymfödem efter men i vår grupp är några som har det medfött som jag förstod det, och de har problem i benen. Jag har inte frågat något i detalj, mer småpratat vid måltiderna.
mvh, Elisabeth

Birthe sa...

OK, då har de samma problem som jag. Jag har primärt, medfött, lymfödem i båda mina ben: Jag skule så gärna vilja komma i kontakt med andra som har samma sjikdom.

Tack för ditt svar!

Anonym sa...

Men oj, så mycket pengar för guldet.Vilken företag va det ? Har tänkt länge att lämna in mitt.Ta hand om dig och hoppas din vistelse ger dig ny energi, trots en sunkig balkong :-)Kram

Malin sa...

Skönt att du kommit iväg trots halsont. Intressant att höra skillnaden mellan Mösseberg och Alfta Rehab. Jag hade ju tänkt hinna dit i vår. Men Nu prioriterar jag vår egen resa. Får de hur det går till hösten.

Nu ska vi försöka komma iväg nästa behandlingsfria vecka. Det blir 26 - 29 maj. Vi bokar sista minuten var som hellst. Annars blir det en helg i Stockholm.

Bra att du hoppade över samtalsgruppen. Då får du lite tid att ta det lugnt också. Alfta veckan var ju rena träningslägret då du hade tider bokat ända in på kvällen.

Kram från Malin