tisdag 16 augusti 2011

BESKED

Vet inte vart jag ska börja? Med det positiva eller negativa?
Jag började i alla fall tisdagen med att följa med Maria till gymmet och träna för att glömma det stundande sjukhusbesöket.

Klockan 11 var det ändå dags och både mamma och Maria följde med mig dit. Det blir lite mycket folk i rummet men det funkade och Maria var bara med halva tiden. Det var trevligt att vi kunde äta lunch tillsammans i min sjukhussäng. När det var dags att sätt igång behandlingen uppmärksammade de min svullna arm och ville att jag direkt skulle göra ett ultraljud för att utesluta eventuella proppar.
De vågade inte starta behandlingen utan kallade upp min läkare från mottagningen akut. Hon skrev ut remiss för ultraljudet men jag fick ingen tid där förens 14.30 så de bestämde att sätta en nål i den andra armen och starta upp behandlingen där. Först med all premedicinering inför cellgifterna. Det är Betapred (kortison), Ondastetron (mot illamående), Tavegyl (mot allergi). Medans dessa får komma in i kroppen ordentligt så får jag Pamidronat (skelettmedicin) som tar en dryg timme att få i sig). SEDAN är det dags för CAELYX (cellgiftet jag får för tillfället).

Ultraljudet visade inte på någon propp i armen men däremot kan någon av mina förstorade lymfknölar påverka. Ultraljud= positivt

Röntgen av hjärnan som gjordes av hjärnan visade inte på några tumörer eller metastaser men det finns en chans att det inte syns på datortomografi, därav ska läkaren beställa en MR av hjärnan också men det kan ta tid att få en sådan röntgentid. Hjärnröntgen= positivt( än så länge i alla fall)

Läkaren kände igenom magen, den svullna armen och halsen. Magen kändes som vanligt, armen är svullen men vi får se om det går över nu när de har dragit ut picclinen idag (nu är jag slangfri helt i två veckor!). Knölen på vänster sida i halsen hör med allra högsta sannolikhet ihop med bröstcancern. Det är en tumör som sitter i en lymfkörtel. När min nästa bröst och bukröntgen görs ska man även ta en röntgen av halsen. Undersökning av min arm och hals= negativt

Detta känns fördjävligt men som min läkare säger så ändrar inte det min behandling för tillfället. Cancern är sprid i hela kroppen och det är inte helt oväntat att det poppar upp i en lymfkörtel. Detta tröstar ju inte mig i stunden men jag lär mig leva med det.

Äntligen tid för operation av port a cart. Det kommer att bli den 30 augusti på Radiumhemmet. Den 23-29 augusti tänker jag njuta av gott sällskap i Spanien.
Klockan är 22 och cellgifterna gör att jag längtar till sängen men innan ska jag ta mig ett bad. Ett riktigt bad där man kan sänka ner hela kroppen och inte ligga med vänster armen utanför.

När de idag bekräftade min knöl i halsen så förstod jag lite klarare att mitt liv verkligen på riktigt är i slutfasen. Jag försöker blunda för det så mycket det går. Jag känner mig ju ändå hyfsat frisk? Hur är det möjligt? Hur hände det här? Varför just jag?

26 kommentarer:

Kajsa Bergman Fällén sa...

Det var ju ändå övervägande delen positivt måste jag säga :-). Superskönt att du snart får din port! Kramar Kajsa

Anonym sa...

Nej.
Nej, det går inte att förstå.
Det går inte förstå hur sjuk du är.
Ännu mer oförstående hur en jävla skitsjukdom kan ta över en människas kropp på det här vidriga sättet.

Gillar dessutom inte ordet slutfas.
Livets eftermiddag låter bättre.

Elisabeth - du plockar alltid ut det bästa ur kärnan.
Du gjorde det idag igen med ditt ärliga och raka besked som du delger oss.
Det kallar jag styrka och mod.

Resan till Spanien blir fantastisk.
Eftersom du omringas av fina vänner.

Hoppas ditt BAD värmde hela din kropp.
Ett bad "själar" alltid gott.

Varmaste cyberkramen som finns /Gitt

Anonym sa...

Kära Elisabeth...nu ska Du se fram emot Din resa till Spanien som jag är säker på blir härlig för Du är bra på att ta vara på dagarna..Du finns i mina tankar dagligen och som jag sagt tidigare "tänk om jag kunde trolla"...Kramar om Dig...Ulla (U:s mamma)

Anonym sa...

Först - vad underbart att hjärnröntgen var positiv. Det måste vara så skönt att höra det. Sen - vad hemskt med halsen och tumören där. Du har väl tumörer så det räcker. Sist - Spanienresan blir toppen. Tänker på dig så ofta och vet att många fler än jag gör det. Stor KRAM från Maria E

Berit sa...

Tänker att varje dag är ett liv som kan levas och fyllas. Finns kärleken, vännerna och innerligheten så finns livet i full blom vilken fas man än är i.
Lev här o nu och ta för dej av allt värdefullt. Njut av varma bad och din resa snart tillsammans med dina vänner. Du har ju den enastående förmågan att se vad som är viktigt och dessutom ta hand om det på bästa sätt. Kramar!

Anonym sa...

Ta vara och njut av Spanienresan!
Jag ber för att du ska få vara kvar ett bra tag till och få uppleva mycket än!

Kramar
Jenny

Anonym sa...

Söta fina Elisabeth !

Jag känner en sådan innerlig tacksamhet att vi kommer iväg till Spanien. Att du känner att det är värt allt fixa & trix, det är det som gör dig så FANTASTISK, Elisabeth ! En kämpe ut i fingertopparna.

Du kommer att få en skön & behövlig semester där, det ska VI se till!!

Den största av kramen till dig,

Åsa L

Anonym sa...

Hej vännen,

Låt dina vänner ta hand om dig och släpp alla måsten.

Du är så omåttlig stark Elisabeth. Om du vill prata så är det bara att ringa.

Varma kramisar
Camilla

Anonym sa...

Jag är en av många som läser och finns med dig även om det inte är någon tröst kanske men jag tänker på dig varje dag och vi har aldrig träffats, men du och din familj finns i mina tankar och jag skickar de varmaste kramar till dig och kan bara hoppas att de når fram. Elisabeth av det som jag läst av det du skriver så har jag förstått att du är en mycket speciell människa, du berör och väcker sådana starka och viktiga känslor i allt du skriver. Jag har funderat och försöker förstå varför livet är så orättvist, men finner inget svar.

En sak som min kusin som tyvärr gick bort i julas trodde på vill jag passa på att skriva här som jag försöker tänka på är:

Everything will be okay in the end.
If it´s not ok, it´s not the end.

Jag är i alla fall en person som tänker på dig, önskar jag kunde göra mer än så. (springer jag på dig på stan ska du få en stor kram)

Erika

Anonym sa...

Hej min vän,

Både positivt och negativt besked...förstår att det är svårt att ta in alla besked och verkligen förstå vad dom innebär, att det är allvar. Jag har också svårt att förstå,då ditt livstempo är intensivt, energi och livsvilja strålar och smittar av sig. Underbart att du nu har Spanien resan att se fram emot tillsammas med fina vänner.

Massor av cyberkramar Jenny

Anonym sa...

Hon kom som en krusning från spegelblank sjö
och satte sig bredvid på gräset.
Den kyliga vinden tog hastigt adjö
och blåste sig bort över näset,
men solen blev kvar
och stillheten var
så levande, riktig och sann;
Hon fyllde min hand
med vishetens sand
en höstkväll då himmelen brann.

Det hördes i fjärran långt bort en trumpet
till malmklockans dånande slag
och strandängen glödde till höstens förtret
i sanning, en märkvärdig dag
Det vackra jag sett
den dröm jag beträtt
var evighet, nutid och ljus
Mitt livs sakrament
en slags transcendent
så kom hon ur vågornas brus

Hon tog mina händer så nära intill
och ljuset kröp närmare oss.
Med ögon så djupa att tiden stod still
blev drömmen till trånande bloss.
Och uppfylld och matt
blev kvällen så natt,
då vindarna andades frid.
Så fick tankarna gro
nära himmelens bro;
med en ängel så nära bredvid?

Jag tänker på dig varje dag och det är så svårt att forstå!

Många kram Nina

Eva T sa...

Hej Elisabeth
Skriver som någon annan skrev......tänk om jag kunde trolla. Önskar av hela mitt hjärta att du ska få en underbar semester och att jag ska få följa din blogg länge än. Styrkekram

Anonym sa...

Håller alla tummar för dig att du får en riktigt härlig tjejvecka i Spanien. Där kommer du att kunna tanka mycket energi som behövs för tiden framöver. Du verkar vara en härlig positiv tjej och det räcker långt.

Yvonne i Luleå

Anonym sa...

Ha en underbar semester i Spanien och njut av varje sekund! Bamsekram från Nina

Anonym sa...

Förstår så väl dina tankar. Tänker på dig.

Vet att det inte alltid är lätt men försök att fokusera på det positiva och att vara här och nu.

Snart är det dax att styra om tankarna och förbereda packningen inför en härlig Spanienresa. Är övertygad att du snart laddar om batterierna igen!

Kram Jeanette

Anonym sa...

Ber för dej och bönens makt är stor vill jag lova...ha det så skönt på resan, hälsningar från finland :)

En blogg vän sa...

Underbara Elisabeth, jag sänder alla mina energier till dig just nu. Jag ber för dig och hoppas att du får en skön och härlig vecka med dina vänner med massor av skratt (för det är du värd). Puss och Kram Laila

Annika sa...

Trist besked=( men jag envisas med, att ska du leva till 99 år så gör du det!!! Oavsett din vidriga sjukdom.

Kram

Anonym sa...

Du är helt otroligt ärlig och modig i allt detta! Beundrar di för att du lever livet fullt ut trots skitsjukdomen!

Nu håller jag alla tummar för din/er Spanienresa! Den kommer att bli toppen. Att du har såna fina vänner/familj runt omkring gläder mig.

Kram Susanne (Sara och Hannas mamma)

Mrs Finland sa...

Hmmm... SAATANA PERKELE för lymferiet & co och tummen upp för good news. Vad skall jag säga som inte redan sagts... förutom de finska svordomarna...

Never let go... ljuset bor alltid bakom molnen liksom kärlekens ljuva ljus i det djupaste mörker. Livet går aldrig förlorat - vi är alla en del av det oändligt vackra, stora, fantastiska universum som omger oss. We are never alone, ever... PUSS//Miléne

Lena C sa...

Elisabeth du är så fantastisk så du kommer hålla monstren borta länge till! Du är mästare på att ta till dig de positiva beskeden. Jag önskar så att jag kunde hjälpa,trolla bara du fick slippa dåliga besked. Ta nu alla positiva tankar, härliga tjejer och res iväg och njut i ditt härliga gäng. Många glada dagar till dig!
Massor av tankar o kramar till DIG

Jenny sa...

Fortsätt att känna dig frisk, så gott det går!! Jag bävar för den dagen då man börjar ge upp, om jag nu någonsin kommer att göra det. Du är så himla duktig på att se det positiva i allt hemskt som du är drabbad av. Håller mina tummar för att nästa port kommer att fungera bra. Håller även tummarna för att det inte kommer att synas några hjärnmetastaser på Mr;n.

KRAMAR Jenny

Helene L sa...

Har idag varit inne och nominerat dig till Årets Hjältemamma! Hoppas du kommer med i år - mer värdig vinnare finns inte! Hoppas fler nominerar dig, http://www.mama.nu/Arets-mama/Vem-tycker-du-ska-bli-Arets-Hjaltemama-2011-

Kom igen nu Bettan och fokusera på Sapniensemestern, den kommer att ge dig massor av energi!
Massor av kramar från Helene L

Anonym sa...

Jag sänder dig kramar och styrka. Resan till Spanien kommer bli alldeles underbar !

Även jag har anmält dig till hjälte mamma. Du ÄR Världens Bästa Hjälte Mamma !

kram Janna

Anonym sa...

Även jag har nominerat dig Elisabeth! Du är verkligen värd den nomineringen, hoppas du blir uppmärksammad.

Försök blicka framåt mot er härliga resa! Fortfarande har du mkt att se fram emot.

kram Linda P.

Anonym sa...

Skönt med positivt besked.Det är det enda som gäller, det andra glömmer vi.Du är stark, fantastisk,o postiv människa.Du kämpar o kämpar o glädjer oss andra.Skönt med spa för er, men synd att vi inte hann o ses.Men snart kommer ni ju till skogen. Ska bli härligt att ses.
Jörgen o Adam fixade gott fika o så fick vi se hur fint ni fått det.Bra kämpat!! Njut nu av Spanien o fina vänner så hörs vi om TV-pucken. Positiva smittsamma kramar Heléne