söndag 15 augusti 2010

Mycket kring Joel

Nu börjar de vardagliga rutinerna falla på plats igen. I morgon bli Joels första "vanliga" förskoledag och hans resurs Majsan är tillbaka från semestern. Jag tror han har saknat henne under sommaren. :)
Jag har precis suttit och skrivit ett mail till Joels sjukgymnast och arbetesterapeut, inklusive alla andra som jobbar kring Joel på specialförskolan Ballongen. (Ballongen start är nästa torsdag den 26 augusti)
Hmm, just det, nu kom jag på att hans skolskjuts inte är löst... suck. Värmdö Kommun har nämligen dragit in skolskjutsen för förskolebarn.
I SKOLLAGEN står det att kommunen är skyldig att ordna kostnadsfri skjuts för grundskolebarn med funktionshinder. Resor för förskolebarn är inte reglerade.
Det vill säga; Kommunen har ingen skyldighet att stå för resorna och i skollagen har man liksom "tappat bort" förskolebarnen....
Nu måste vi ansöka antingen om färdtjänst till Skarpnäck där Ballongen ligger, eller om vi kanske kan få sjukresor.
Får ta tag i detta i morgon. Pust.

Nu tillbaka till det jag skrev till Joels behandlingspersonal. Det var en sammanställning av läget med alla hans hjälpmedel och ortoser.
Han har två olika gåvagnar som han inte gillar någon av dem. Ska de ställas om eller kan vi lämna tillbaka någon kanske?
Vagnen som vi har haft har Joel vuxit ur så den ska tillbaka.
Trehjulingen han har till låns ska tillbaka och en ny "egen" ska beställas.
Stretchortoserna för insida lår är urvuxna. Nya måste göras.
Sittskalet fungerar fortfarande. Bingo!
Ena tumortosen har gått sönder. Måste lagas.
Fotortoser måste akut gjutas nya. (Och med det följer att alla skor måste bytas ut och vi är tvungna att köpa nya)
Ståskal måste gjutas nytt, alternativt förlängas om det går.
Badstolen till badkaret är trasig. Måste undersöka om vi kan laga den eller om vi kan byta ut den till en annan modell.
Toalettsits. Jag fick reda på en kompis i dalarna att det finns en slags familjesits som är enklare modell som vi kanske skulle kunna använda tills bostadsanpassningen blir klar.?
Usch, nu blev man påminnd om bostadsanpassningen och Värmdö Kommun igen....
Status; Stillastående.

Sedan måste jag ringa till försäkringskassan i morgon angående Vårdbidrag för Joel. Vi har ett beslut som gäller till och med augusti 2013 men tydligen ska det göras en "efterkontroll" efter två år från man fått det första gången och det infaller nu i augusti 2010. Vi fick brev om detta den 4 augusti men det är först nu detta "ärende" i min "att göra lita" kommit högst upp.

Hade tänkt jobba i morgon men tror inte jag hinner det... Jag får gå in och jobba tisdag nästa gång. (Bra med en flexibel arbetsgivare)

PS. Förresten ska jag till sjukgymnasten klockan 14 i morgon också....DS.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du. Känner igen allt du tar upp. Tyvärr kan jag inte säga att det blir bättre när barnen blir äldre. Samma saker upprepas hela tiden med viss variation. Har själv minst 10 ärenden på G runt min snart myndiga son.
Men vi handikappmorsor är ofta av segt virke. Kämpa på.
kram Maria

Anonym sa...

Hej Bettan!
Det är verkligen mycket att tänka på och fixa med när man har ett handikappat barn. Hur hinner de som jobbar heltid? Det kan inte gå alls. Tag en dag i taget.
Kram Tina L

Anonym sa...

Det är inte så många som hinner och orkar jobba heltid med en funktionshindrat barn. För mig har det varit skönt att ha mitt jobb (75%) att gå till då jag behöver komma bort från alla måsten hemma och få vara "vanlig" och inte bara handikappmamma. Men visst är det ofta tufft. Barnen kommer ju trots allt alltid i första hand. Så det gäller att man har ett jobb som funkar när man ibland måste vara borta för även stora barn.
Kram alla mammor och pappor från Maria